Hrušovský: Spôsobom rokovania o dôchodkoch sa vytvára nebezpečný precedens

31.07.2012 Bratislava

Bratislava 31. júla (TASR) - Zrýchlením rokovania o novele zákona o sociálnom poistení sa vytvára nebezpečný precedens. "Je otázne, či o tomto zákone postupujeme v súlade so zákonom," konštatoval dnes v pléne v diskusii o tejto legislatívnej zmene opozičný poslanec Pavol Hrušovský (KDH).

Vysvetlil, že zákon prišiel do Národnej rady (NR) SR v klasickom režime a rozprava k nemu sa začala dnes ráno. Tá ešte nebola ukončená a hneď poobede začalo skrátené konanie k novele. "Logicky som tak predpokladal, že ráno predseda parlamentu navrhne zmenu poradia rokovania o jednotlivých bodoch programu," pripomenul.

Hrušovský vyslovil pochybnosť, ako sa s týmito krokmi parlament procesne vyrovná. "Procedúra by mala začať odznova," uviedol s tým, že najprv by sa malo ukončiť hlasovaním rokovanie o zákone v prvom čítaní a následne otvoriť celý skrátený režim vrátane prvého, druhého aj záverečného tretieho čítania.

"Nebol by som veľmi rád, keby sme dávali zlý príklad, keby sme porušovali vlastné pravidlá," upozornil. Obrátil sa preto na predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD), aby požiadal o stanovisko Ústavnoprávny výbor NR SR, či je aktuálny postup pléna v súlade s rokovacím poriadkom.

Jeho návrh podporilo viacero opozičných poslancov. "Vládnete vy, je to vaša vizitka, ako pristupujete k vlastnej moci. Nevyčítam vám, že máte iný pohľad na vec, na nastavenie druhého piliera, ale vyčítam vám skrátený režim," odkázal kabinetu Roberta Fica (Smer-SD) Igor Matovič (OĽaNO). Podľa neho je snahou vlády mať celý proces rýchlo za sebou a zamedziť diskusii nielen v pléne, ale aj medzi občanmi.
 

Vyberte región